woof_simple_logo

Hundbloggen

Fästingar hos hundar

Fästingar hos hundar

Fästingar hos hundar

Hej alla hundälskare och välkomna till Woof hundbloggen! Idag ska vi ta upp ett ämne som är av yttersta vikt för våra fyrbenta vänner - fästingar hos hundar. Dessa små insekter kan vara en stor plåga för våra älskade husdjur och kan även överföra farliga sjukdomar. Men oroa er inte, vi är här för att ge er all information ni behöver och tips om hur ni kan skydda era hundar.

Fästingar är små blodsugande parasiter som trivs i högt gräs, buskar och skogsområden. De är mest aktiva under våren och sommaren, när temperaturen stiger. Fästingar är vanligt förekommande i många delar av världen och är ett reellt hot för hundar som vistas utomhus.

Så gör du

Det första steget för att skydda din hund är att förstå hur man identifierar och tar bort fästingar. Det är viktigt att regelbundet undersöka din hunds päls, särskilt efter promenader i skogsområden eller högt gräs. Fästingar är ofta svåra att upptäcka då de kan vara väldigt små, så se till att vara noggrann i din undersökning. Särskild uppmärksamhet bör ges åt områden som är svåra att nå, som öron, tassar, magen och armhålorna.

Om du hittar en fästing på din hund ska du agera snabbt. Använd en fästingborttagare eller pincett för att försiktigt greppa fästingen nära huden och dra rakt ut med en fast rörelse. Se till att inte vrida eller vicka på fästingen under borttagningen, eftersom det kan öka risken för att fästingens huvud blir kvar i huden. Efter borttagningen, desinficera området och övervaka din hund för eventuella tecken på infektion.

För att minska risken för fästingangrepp kan du vidta förebyggande åtgärder. Ett effektivt sätt att skydda din hund är genom att använda fästingavvisande produkter såsom spot-on-behandlingar, halsband eller spray. Dessa produkter innehåller vanligtvis kemikalier som avvisar eller dödar fästingar. Det är viktigt att välja en produkt som är lämplig för din hunds storlek och ålder samt att följa instruktionerna noga.

Ytterligare försiktighetsåtgärder kan vidtas genom att klippa gräset i din trädgård kort, undvika högt gräs och skogsområden när det är möjligt, och hålla din hund borta från fästingens naturliga livsmiljöer. Det kan också vara klokt att konsultera din veterinär angående fästingvaccinationer och andra förebyggande åtgärder som kan vara lämpliga för din hunds specifika behov.

Slutligen, vara observant på eventuella förändringar i din hunds beteende eller hälsa. Om din hund verkar trött, har nedsatt aptit eller visar andra ovanliga symtom efter en möjlig fästingexponering, kontakta omedelbart en veterinär. Vissa fästingburna sjukdomar kan vara allvarliga och kräver snabb behandling.

Kom ihåg att vara förebyggande och noga med att undersöka och skydda din hund mot fästingar. Med rätt åtgärder kan du hjälpa till att hålla din bästa vän säker och frisk. Tack för att ni läste och ta hand om era fyrbenta familjemedlemmar!

Ta hand om dig och din pälskling i sommar!💜

Behöver du hundvakt?

Ladda ner Woof-appen, med över 650 verifierade hundvakter redo att hjälpa dig och din hund!

Woof+

Relaterad läsning

Woof+
Kom igång med Woof

Woof +

Vi presenterar Woof + Med Woof + får du fullständig tillgång till Woof-appens fulla potential! Ta del av massor av spännande nya funktioner, slipp betala

Bäst hundfoder
Hund tips

Bäst hundfoder 2023

Bäst hundfoder Hundar är inte bara våra fyrbenta vänner; de är familjemedlemmar som förtjänar den bästa omsorgen. En av de viktigaste faktorerna för att hålla

Tassvård
Hund tips

Tassvård på bästa sätt

Varför tassvård? Vår älskade hund är mer än bara ett husdjur – de är familjemedlemmar som sprider glädje och lojalitet i våra liv varje dag.

Labrador Retriever
Populära hundraser

Labrador Retriever

Labrador Retriever Välkomna till vår hundblogg! Idag ska vi ägna oss åt en av världens mest älskade och omtyckta hundraser – Labrador Retriever. Denna fantastiska

Vad är Woof?

Woof är den ultimata lösningen för hundägare och erbjuder en smidig och pålitlig plattform för att hitta betrodda hundvakter. Välj bland 600+ 3-stegs verifierade hundvakter i Sverige och håll koll på hundens plats live i appen medan ett uppdrag pågår. Upptäck fördelarna med Woof och förenkla ditt hundägarliv idag!

Tjej med hund | Woof hundblogg

Hundtjänster med trygghet i fokus

Vi på Woof förstår att inget är viktigare än din hunds välmående och säkerhet. Därför har vi skapat en plattform som kopplar samman hundägare med pålitliga och verifierade hundvakter på ett tryggt sätt.

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad på nyheter, tips och tricks från oss på Woof!