woof_simple_logo

Hundbloggen

10 vanligaste hundraserna

Beagle hundras

Tänk på detta när du ska välja hundras

Vilken hundras som passar dig och din familj beror på många olika faktorer. Till sig som står i tankar om att skaffa en fyrbent vän skall du tänka på följande:

Till dig som bor i en större stad

Om du bor i en större stad bör du se över dina möjligheter för hundrastning i närområdet. Finns det en park nära? Finns det en hundrastgård i närheten där hunden kan springa fritt? Har du ett inhägnat område?

Om du inte har möjlighet eller tid att erbjuda mycket motion till hunden rekommenderar vi att skaffa en mindre hund som inte har samma behov för motion. Detta gäller också om det finns begränsade parker och hundrastgårder i din närhet. Större hundar har ofta behov av mycket rörelse för att må bra.

Till dig med trädgård och mycket natur nära ditt hem.

Om du bor i hus och har en inhägnad trädgård där hunden kan springa fritt så har du bättre förutsättningar för att skaffa en större hund som har behov av mer motion.

Allergivänlig hundras

För att slippa nysningar samt kliande ögon och näsa rekommenderar vi dig med allergi att skaffa en allergivänlig hund. Några vanliga allergihundar är: Schnauzer, Bichon Frizé, Labradoodle, Pomeranian, Yorschire Terrier, Shih Tzu, och pudel. Många mindre blandraser såsom Cockapoo är också allergivänliga.

nässprej och papper

Vilken hundras är populärast?

1. Labrador Retriever

Labrador Retrievers är en social, glad och snäll ras mot människor och andra hundar. Labradorer kräver mycket motion och tycker om att bära på olika saker i munnen. Denna ras mår bra av uppgifter som att är duktig på att apportera på jakt. Labrador Retriever är den vanligaste hundrasen i Sverige.

Labrador retriever

2. Schäfer

Den näst vanligaste hundrasen, Schäferhunden, är en tysk hundras. Rasen ingår i vallhundsgruppen, men är vanligast som brukshund eller sällskapshund. Den tyska schäferhunden är envis, intelligent, lojal och inte minst beskyddande. Vill du ha en hund som skyddar familjen och huset? Då borde du definitivt överväga att skaffa en schäfer.

Schäfer

3. Golden retriever

Golden retriever är en hundras som härstammar från Storbritannien. Precis som övriga retrievrar är den i grund och botten en apporterande fågelhund. Goldens är kända för att vara vänliga, omsorgsfulla, glada och intelligenta. Precis som namnet föreslår så är hunden mycket lämplig att ta med på jakt för att apportera!

Golden retriever

4. Jack russel terrier

Jack russel terrier är en terrier och grythund. Denna hundras har sitt ursprung i England, trots att dess officiella hemland är Australien. Jack russel terriers är kända för att vara envisa, orädda och väldigt energiska.

Jack Russel

5. Jämthund

Jämthunden är en hundras med ursprung i Sverige. Hundrasen är en nordlig jaktspets vars främsta uppgift är att jaga älgar. När det gäller älgjakthundar är det både Sveriges och Finlands mest populära! Jämthunden är känd för att vara energisk, lojal, självständig och aktiv. Räkna med mycket långpromenader då denna hund behöver mycket stimulering!

Jämthund

6. Rottweiler

Rottweilern är en hundras av molosser typen. Det är en brukshund med ursprung från Tyskland, som ofta används som vakt-, polis- och militärhund. Men med tiden har den blivit allt vanligare som sällskapshund. Numera är det en av världens 20 mest populära hundraser.

Rottweiler

7. Border Collie

Border Collien är en typ av vallhund med ursprung från Storbritannien. Mer specifikt från gränsområdet mellan England och Skottland. Denna hund är känd för att vara uthållig, lojal, lyhörd och atletisk.

Border Collie

8. Chihuahua (lång- och korthårig)

Chihuahuan är en av världens minsta hundraser och har fått sitt namn efter delstaten Chihuahua i Mexico. Där den förstås har sitt ursprung. Det finns både långhåriga och korthåriga varianter, som utöver längden på dess hår är helt lika varandra. Hunden är livlig, hängiven, alert och i vissa fall aggressiv.

Chihuahua

9. Fransk bulldogg

Trots namnet är den Franska bulldoggen en hundras som har sitt ursprung i England. Det är en dvärghund av molossertyp och sällskapshund. Hunden är känd för att vara skärpt, livlig och social.

Fransk Bulldog

10. Cocker spaniel

Cocker spanieln är en stötande och apporterande jakthund med ursprung i Storbritannien. Dock är den numera vanligare som sällskapshund. Cocker spanieln är mycket lekfull, vänlig och tystlåten.

Cocker spaniel

Relaterad läsning

Woof+
Kom igång med Woof

Woof +

Vi presenterar Woof + Med Woof + får du fullständig tillgång till Woof-appens fulla potential! Ta del av massor av spännande nya funktioner, slipp betala

Bäst hundfoder
Hund tips

Bäst hundfoder 2023

Bäst hundfoder Hundar är inte bara våra fyrbenta vänner; de är familjemedlemmar som förtjänar den bästa omsorgen. En av de viktigaste faktorerna för att hålla

Tassvård
Hund tips

Tassvård på bästa sätt

Varför tassvård? Vår älskade hund är mer än bara ett husdjur – de är familjemedlemmar som sprider glädje och lojalitet i våra liv varje dag.

Labrador Retriever
Populära hundraser

Labrador Retriever

Labrador Retriever Välkomna till vår hundblogg! Idag ska vi ägna oss åt en av världens mest älskade och omtyckta hundraser – Labrador Retriever. Denna fantastiska

Vad är Woof?

Woof är den ultimata lösningen för hundägare och erbjuder en smidig och pålitlig plattform för att hitta betrodda hundvakter. Välj bland 600+ 3-stegs verifierade hundvakter i Sverige och håll koll på hundens plats live i appen medan ett uppdrag pågår. Upptäck fördelarna med Woof och förenkla ditt hundägarliv idag!

Tjej med hund | Woof hundblogg

Hundtjänster med trygghet i fokus

Vi på Woof förstår att inget är viktigare än din hunds välmående och säkerhet. Därför har vi skapat en plattform som kopplar samman hundägare med pålitliga och verifierade hundvakter på ett tryggt sätt.

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad på nyheter, tips och tricks från oss på Woof!